Projektets fokus er at undersøge de danske apoteker i en bæredygtig sammenhæng. Det ønskes at beskrive og forstå apotekernes opfattelse og rolle i den bæredygtige udvikling af danske apoteker og den bæredygtige overgang af medicinbrug i Danmark.
Baggrund
Lægemidler er den primære behandling i moderne terapeutiske behandling af sygdomme. Lægemiddelforbruget er steget voldsomt i det forløbne århundrede og vil stige yderligere på grund af stigende befolkninger i verden og den voksende ældre befolkning i den vestlige verden. Det har været kendt i flere år, at nogle lægemidler findes i havet og miljøet og i værste fald kan forurene det naturlige miljø og ødelægge økosystemer. Lægemidlets livscyklus, herunder produktion, anvendelse og bortskaffelse, skal revideres for at beskytte miljøet og menneskers sundhed. De langsigtede konsekvenser er endnu ukendte i stort perspektiv.
De nuværende løsninger har fokuseret på spild af medicin, som er en stor synder i det klimamæssige aftryk af medicin. Dog tror jeg løsningerne skal udvides til også at udvikle brug og vejledning af lægemiddelbehandlingerne til at være mere bæredygtigt. Derfor anses apotekets rolle i forhold til rationel farmakoterapi og rationelt lægemiddelbrug som essentiel, for at kunne opnå et mere bæredygtigt lægemiddelbrug i Danmark.
Det anerkendes, at bæredygtighed også dækker over menneskerettigheder, uddannelse, sult mm. (belyst i de 17 Sustainable Development Goals), men at dette ikke bliver belyst i dette projekt.
Formål
Design og metode