Formålet med projektet er at undersøge patientperspektivet i seponeringsprocessen. Desuden har projektet til formål at beskrive i hvilken grad, og hvordan patienterne ser apoteket have en rolle i seponeringsprocessen.
Baggrund
Motivationen for emnet ”seponering” udspringer af en interesse for og fokus på lange medicinlister især i den primære samt tertiære sektor. Efter gentagne medicingennemgange og –anamneser af medicinlister, der indeholder mange forskellige lægemidler, kan der stilles spørgsmålet ved, om alle lægemidler er relevante for den enkelte patient.
Mange seponeringsstudier har ældre og plejehjemsbeboere som målgruppe. Det skyldes formentlig, at denne gruppe ofte er kendte med lange medicinlister som følge af et svagt helbred, og at man ved plejehjemsbeboere ofte kan tillade sig at tale om begrænset levetid. Men problemstillingen er ikke unik for denne gruppe af patienter.
Der er mange barrierer for seponering, f.eks. frygt for negative konsekvenser, utryghed hos patienten samt begrænset tid til dialog om seponeringen. Men hvordan oplever patienterne egentlig seponeringen? Hvad har de brug for i processen og hvilke fagfolk kan hjælpe dem? Hvilken rolle ser patienterne, at apoteket kan have i seponeringsprocessen?
Projektets design og metode
Projektets design tager udgangspunkt i aktionsforskning og innovationsteori om design thinking.
Vignette-interview af lægemiddelafhentende kunder. To øvrige innovationsmetoder (stakeholder mapping og Empathy map) vil blive anvendt.
Formidlingsplan
Udgives i specialeprojekt og evt. efterfølgende artikel i videnskabeligt tidsskrift.
Organisering
KU: Lotte Stig Nørgaard (specialevejleder)
Pharmakon: Rikke Nørgaard Hansen (bi-vejleder)
SUND HUB: Anna Vestergård Jacobsen