Formålet med projektet er at undersøge brug og oplevede effekter blandt danske voksne brugere af Wegovy. Dette omfatter en kortlægning af doseringer og behandlingsvarighed samt det oplevede vægttab og bivirkninger.
Baggrund
Wegovy er et vægtreducerende lægemiddel, der kom på det danske marked i december 2022, og siden har efterspørgslen været stor.
Startdosis på Wegovy er 0,25 mg, hvorefter dosis øges over en periode på 16 uger til en vedligeholdelsesdosis på 2,4 mg en gang ugentligt. Et kohortestudie med 110.000 danske brugere af Wegovy viser, at omkring halvdelen af brugerne fortsætter på 1 mg efter fjerde indløste recept (Ladebo et al., 2024). Ydermere viser et spørgeskemastudie med ca. 550 danske brugere af Wegovy, at brugerne opnår samme vægttab som i de kliniske effektstudier (Sørensen et al., 2024, data ikke publiceret). Slutteligt viser et kvalitativt studie, at brugerne af Wegovy udvikler egne metoder til dosering af lægemidlet, fx ved at ”tælle klik” på Wegovy-pennen (Graabæk et al., 2024, data ikke publiceret).
Viden om brugeres anvendelse af Wegovy, er vigtig for både klinikere og sundhedsmyndigheder ift. ordination, behandlingsvejledning og regulering af behandling med Wegovy.
Projektets design og metode
Projektet omfatter en spørgeskemaundersøgelse i skranken på danske apoteker, hvor voksne personer, der indløser en recept på Wegovy, vil blive inviteret til deltagelse. Der vil blive anvendt en elektronisk version af spørgeskemaet, som apotekspersonalet kan læse højt for kunderne direkte i skranken. Pilottest af spørgeskemaet vil ske i samarbejde med Dalum apotek, og det endelige spørgeskema vil blive administreret på ca. 20 apoteker over ca.14 dage hvor målet er min. 500 besvarelser.
Tidsplan
Det forventes at opstarte udvikling og pilottest af spørgeskema i februar 2025. Slut februar - start marts rekrutteres apoteker sideløbende med dataindsamling på apoteker. Dataindsamlingen vil forløbe over en måned. Herefter vil vi bruge april og maj på databehandling og afrapportering af fund.
Formidlingsplan
Bred formidling. Videnskabelig artikel i internationalt tidsskrift. Formidling af resultater i relevant fagpresse, fx Farmakonomen, Pharma og/eller Farmaci. Formidling via projektgruppens platforme.
Organisering
Projektgruppen består af følgende:
Farmaceut og adjunkt, Carina Lundby
Farmaceut og postdoc, Trine Graabæk Hansen
Farmaci studerende, Katrine Kjærgaard Nielsen
Dette projekt hører under Netværk for Udvikling af Apotekspraksis