Tværprofessionelt samarbejde i sundhedssektoren, forbedrer patientens behandlingsresultater, hvilket øger behandlingskvaliteten ved at sætte et fokus på en patientcentreret behandling. Men hvor er forskningen om tværprofessionelt samarbejde imellem farmakonomer og farmaceuter på primærapotekerne?
Baggrund
Tværprofessionelt samarbejde i sundhedssektoren, forbedrer patientens behandlingsresultater, hvilket øger behandlingskvaliteten ved at sætte et fokus på en patientcentreret behandling [1]. Forskning på primære apoteker fokusere meget på tværprofessionelt samarbejde imellem apoteksfarmaceuten og den almen praktiserende lægen, samt andre sundhedsprofessioner i både primær og sekundær sektor [2], men hvor er forskningen om tværprofessionelt samarbejde imellem farmakonomer og farmaceuter på primærapotekerne? Forskningen på området er sparsomt både i Danmark og udlandet. Forskning har dog vist, at hvis man allerede starter tværprofessionelt samarbejde under uddannelsen, vil det forbedre samarbejde og give en bedre rolleforståelse ude på de danske apoteker efter endt uddannelse [3].
Formål
Formålet er at undersøge hvordan det tværprofessionelle samarbejde imellem farmakonomer og farmaceuter, på de danske apoteker kan styrkes, herunder:
Projektets design og metode
Formål ønskes undersøgt igennem kvalitative semistrukturerede interviews. Informanter til interviews vil blive rekrutteret via sociale medier, kontakte til apoteker i NUAP og direkte kontakt til uddannelsesinstitutioner. Der skal rekrutteres flere forskellige informanter, herunder farmakonomer og farmaceuter der er ansat på privatapotek. Ydermere vil det blive afholdt interviews med relevant personale fra farmakonomuddannelsen på Pharmakon og fra farmacistudiet på Københavns Universitet.
I alt vil der blive rekrutteret minimum 4 informanter for hver faggruppe, dog minimum 2 informanter fra hver uddannelsesinstitution. Informanter vil fremstå anonymiserede i projektet.
Tidsplan
August 2024 – Opstart af projekt
September 2024 – Indledende projektarbejde
Oktober 2024 – Projektbeskrivelse og møde med styregruppe for NUAP
Oktober 2024 – Rekruttering af informanter til interview og påbegynd interview
November 2024 – Dataindsamling via interview
November/december 2024 – Databehandling og fortolkning
December/Januar 2025 – Udarbejdelse af specialerapport
Februar 2025 – Forventet afslutning og formidling af resultater
Formidlingsplan
Til formidlingsplanen foreslås, i samarbejde med de tilknyttede kontaktpersoner, udarbejdelse af en artikel til publicering i et af fagbladene Farmaci/Pharma/Farmakonomen.
Organisering
Farmaceutstuderende Signe Venø Jochumsen (KU), står for projektets opstart, udvikling og dataindsamling, samt fortolkning og formidling af projektresultater.
Vejleder: Lotte Stig Nørgaard, professor i samfundsfarmaci, KU.
Bivejleder: Mira El-Souri, udviklingskonsulent Pharmakon, Cand. Pharm.
Kontaktinformation til Signe Venø Jochumsen: cwd865@alumni.ku.dk
Dette projekt hører under Netværk for Udvikling af Apotekspraksis
Referencer