netvaerk-for-udvikling-af-apotekspraksis-logo-baggrund

Viden om regler for dispensering af teratogene lægemidler – en spørgeskemaundersøgelse blandt farmakonomer - NYT PROJEKT

Dette projekt vil undersøge viden om og overholdelse af PPP blandt danske farmakonomer på apotek. Resultaterne af projektet, sammen med resultaterne fra undersøgelsen blandt farmaceuter, vil blive anvendt i udviklingen af uddannelsesvideoer til farmaceuter og farmakonomer.

Baggrund

Orale retinoider er godkendt til behandling af svær akne og psoriasis, mens valproat er godkendt til behandling af epilepsi og bipolar lidelse. Brugen af orale retinoider og valproat hos gravide kvinder kan føre til medfødte misdannelser hos nyfødte. Derfor har det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) udviklet og revideret i 2018 et program for graviditetsforebyggelse hos kvinder, der bruger orale retinoider eller valproat (Pregnancy Prevention Programme – PPP). Programmet indeholder forskellige graviditetsforebyggende tiltag, herunder undervisningsmateriale til både patienter og sundhedsprofessionelle samt advarsler med information om risikoen på medicinpakninger.
Et tidligere gennemførte internationale projekt undersøgte lægers, patienters og farmaceuters viden om og overholdelse af PPP i 8 europæiske lande og viste, at farmaceuter i Danmark ikke var særlig opmærksomme på dette program, især hvad angår valproat. Den danske del af projektet er et tidligere NUAP-projekt (https://www.pharmakon.dk/forskning/apoteksnetvaerk-afsluttede-projekter/kvalitet-af-graviditetsforebyggelse-hos-kvinder-der-bruger-teratogene-laegemidler/)

Farmakonomer i Danmark også spiller en stor rolle i udleveringen af receptpligtige lægemidler og i rådgivningen af borgere, men forskningen om farmakonomernes viden og erfaringer mangler.

Projektets design og metode

Projektet vil anvende et spørgeskema, der blev udviklet og testet i det internationale projekt. Data vil indsamles online via relevante Facebook- og LinkedIn grupper. Deskriptiv statistik vil blive brugt for analyserne.

Tidsplan

d.1.februar-d.30.september 2025

Tidspunkt

Opgave

Apr 2025

Projektbeskrivelse til styregruppen i NUAP

Maj 2025

Dataindsamling

Jun 2025

Dataanalyser

Jul-Sep 2025

Formidling: artikel skrivning og afholdelse af webinar

Formidlingsplan

Resultaterne vil formidles på et webinar i NUAP, i Facebookgruppen for NUAP og i en videnskabelig artikel.

Organisering

Projektgruppen består af farmaceutspecialestuderende Jasmin Hosseinzadeh og hendes vejleder Ramune Jacobsen. Johanne M. Hansen og Anna Birna Almarsdóttir, som har arbejdet med spørgeskemaudviklingen i det internationale projekt, vil blive inviteret til at samarbejde om en videnskabelig artikel. 

Dette projekt hører under Netværk for Udvikling af Apotekspraksis

Projektfakta
Finansiering
Kontakt
Startdato
1. feb. 2025
Publikationer